Englannin ja Irlannin paikannimiä

Kaupunkeja ja valtakuntia

Nykyinen nimi Viikinkiaikainen nimi Lisätietoa
Dover Dofrar -
Dublin Dyflin Ensimmäisen kaupunki Irlannissa ja itsenäinen viikinkivaltio. Syntyi viikinkien vuonna 841 rakentaman väliaikaisen linnoituksen ympärille. Irlantilaiset löivät Dublinin viikingit 902.
Iso-Britannia Bretland  
Isle of Man Mön-saari Man-saarilla oli viikinkien kuningaskunta, joka suurimmillaan käsitti myös Skotlannin läntiset saaret. Viikingit valtasivat saaret 800-luvun lopulla.
Limerick Hlymrekr Toiseksi tärkein viikinkikaupunki Dublinin jälkeen. Sai alkunsa tilapäisestä linnoituksesta n. 840.
Lindisfarne Lindisfarne Saari Koillis-Englannissa. Ensimmäinen viikinkihyökkäys tehtiin Lindisfarneen 7. kesäkuuta 793.
Orkney Orkneyn jaarlikunta. Viikinkien jaarlikunta, joka käsitti Orkneyn, Shetlannin saaret, Sutherlandin ja Caithnessin Skotlannissa.
Skandinavia Lochlann -
Wales Bretland -
Waterford Vethrafjöhtr Viikinkien linnoitettu satama Kaakkois-Irlannissa. Perustettu 800-luvun puolivälissä.
Wessex ? Ainut anglosaksien valtakunta, jota viikingit eivät vallanneet.
Wexford Veigsfjörthr Viikinkien linnoitettu satama Kaakkois-Irlannissa. Perustettu 800-luvun puolivälissä, joutui irlantilaisten käsiin n. 1000.
Whitby Hvítborg Todennäköisesti Whitby lähellä Yorkia.
York Jórvík York oli 866-954 Pohjois-Englannin viikinkivaltakunnan pääkaupunki. York sai alkunsa roomalaisten legioonien linnoituksesta ja viikinkipäällikkö Halfdan valtasi sen 866 suurella viikinkiarmeijalla. Englantilaiset saivat Yorkin lopullisesti uudelleen haltuunsa vasta 954.

Yleistä paikannimistä Englannissa

Viikingit jättivät leimansa useisiin paikannimiin Englannissa. Viikinkiaikaiset nimet voidaan jakaa neljään kategoriaan:

1) Paikat, jotka loppuvat -by, esim. Selby ja Whitby. Nämä -by-paikat ovat yleensä ensimmäisiä paikkoja, joihin viikingit saapuivat. Yksistään Yorkshiressä on 210 paikkaa, jotka loppuvat -by-päätteeseen. Alunperin -by tarkoitti maatilaa, mutta sen merkitys muuttui kyläksi.

2) Paikat, jotka loppuvat -thorpe, -thorp, -throp tai -trop, esim. Scunthorpe. Paikat, jotka loppuvat -thorpe-päätteeseen, ovat -by-päätteisten paikkojen jälkeen kehittyneitä toissijaisia asutuskeskuksia. Yorkshiressä on 155 paikkaa, jotka loppuvat -thorpe-päätteeseen.

3) Hybridinimet. Viikingit nimesivät paikkoja itsensä mukaan jättäen osan alkuperäisestä nimestä. Esimerkkinä Grimston, jossa Grim on viikinkinimi ja -ton anglosaksien sana, joka tarkoittaa kylää tai kaupunkia. Yorkshiressä on 50 hybridinimeä.

4) Ääntämismuunnokset. Anglosaksien paikannimi Shipton oli vaikea ääntää, joten viikingit kutsuivat sitä Skiptoniksi.

5) Paikat, jotka loppuvat -toft. "Toft" tarkoitti todennäköisesti pientä maatilaa.

6) Paikat, jotka loppuvat -wick tai -wich. Pääte -wick tulee muinaisnorjan sanasta "vik", lahti. Ainoastaan viikinkien hallinnassa olleen alueen -wick päätteiset paikannimet ovat viikinkien perintöä. Muualla -wick pääte tulee Anglo-Saksin sanasta, joka tarkoittaa satamaa tai tärkeää kauppapaikkaa.

Viikinkien paikannimiä Irlannissa

Useimmat viikingeiltä periytyvät paikannimet ovat Irlannin itä- tai etelärannikolla, koska viikingit tulivat idästä ja purjehtivat etelään pitkin Irlannin rannikkoa perustaen matkalla satamia.

Viikinkipohjaisia paikannimiä ovat esim. seuraavat: Skellig-saaret, Wicklow, Howth, Dalkey, Leixlip, Lambay, Saltee-saaret, Smerwick, Durseyn saari, Strangford, Carlingford, Wexford ja Waterford.