Islamilainen kalenteri

Islamilainen kalenteri on kuukalenteri, eli kuukausi alkaa aina uudesta kuusta. Tarkalleen ottaen kuukausi alkaa siitä, kun uuden kuun kuunsirppi nähdään, eli huono sää voi viivästyttää kuukauden alkua useita päiviä. Islamilaisessa vuodessa on 354 tai 355 päivää.

Islamilainen ajanlasku alkoi 16. heinäkuuta vuonna 622 jKr. Tuona päivänä profeetta Muhammed muutti Mekasta Medinaan. Kalenteri otettiin käyttöön vuonna 632 jKr., vain kaksi kuukautta ennen Muhammedin kuolemaa. Vuosien lyhenne on A.H., Anno Hegirae, eli vuotta Muhammedin muutosta Mekasta Medinaan.

Islamilaiset kuukaudet

Kuukausien nimet olivat käytössä jo ennen islamilaisen kalenterin luontia, joten niillä ei ole suoraa yhteyttä islamiin. Koska kuukausi alkaa aina 11 päivää aikaisemmin kuin edellisenä vuonna kuuvuoden lyhyyden vuoksi, alkuperäisillä nimillä ei enää ole välttämättä mitään tekemistä nykyisten vuodenaikojen tai sääolojen kanssa.

Kuukausi Päiviä Nimen alkuperä
Muharram 30 Nimi tulee sanasta "Haram", joka tarkoittaa kiellettyä. Alkujaan Arabiassa oli kiellettyä taistella tämän kuukauden aikana, mutta kielto poistui islamin myötä. Yksi pyhistä kuukausista.
Safar 29 "Safar" tarkoittaa tuulen vihellystä. Aikanaan tämä kuukausi lienee ollut vuoden tuulisinta aikaa.
Rabia I, Rabi' Al-Awal 30 Ensimmäinen kevätkuukausi.
Rabia II, Rabi' Athani 29 Toinen kevätkuukausi.
Jumada I, Jumada Al-Uwla 30 Ensimmäinen kesäkuukausi. "Jumada" tarkoittaa kuivaa.
Jumada II, Jumada Athania 29 Toinen kesäkuukausi.
Rajab 30 Toinen pyhä kuukausi, jonka aikana taisteleminen oli kiellettyä ennen Islamia. Arabien eniten kunnioittama kuukausi. Kutsutaan myös Rajab al Fardiksi (Fard tarkoittaa yksinäistä), koska tämä on ainut pyhä kuukausi, joka on erillään muista pyhistä kuukausista.
Sha'ban 29 Kuukauden nimi tulee sanasta "shu'ba", hajaantua. Arabit hajaantuivat tämän kuukauden aikana etsimään vettä.
Ramadan 30 Paastokuukausi. Nimi tulee sanasta "ramda", joka tarkoittaa kuumia kiviä. Nimenannon aikaan tämä on ilmeisesti ollut kuumin kuukausi.
Shawwal 29 Nimi tulee sanasta "shala", joka tarkoittaa "kun naaraskamelit tulevat raskaaksi". Ilmeisesti ollut aikoinaan kamelien kiima-ajan kuukausi.
Dhu al-Qada 30 Nimi tulee sanast "qa'ada", joka tarkoittaa istumista. Kolmas pyhä kuukausi, jonka aikana taisteleminen oli aikanaan kiellettyä. Tämän kuun aikana kaupankäynti keskeytetään ja ihmiset valmistautuvat Hajj:iin eli pyhiinvaellukseen Mekkaan.
Dhu al-Hijah 29, paitsi karkausvuonna 30. Pyhiinvaelluksen kuukausi. Neljäs pyhä kuukausi, jonka aikana ei saanut taistella. Kuukausi, jolloin Hajj eli pyhiinvaellus suoritetaan. Karkausvuodet ovat 30 vuoden sykleissä niin, että vuodet 1, 5, 7, 10, 13, 16, 18, 21, 24, 26, ja 29 ovat karkausvuosia. Syklissä on 19 normaalipituista vuotta (354 päivää) ja 11 karkausvuotta (355 päivää).

Islamilaiset viikonpäivät

Viikonpäivät on yksinkertaisesti numeroitu yhdestä seitsemään. Päivät alkavat auringon laskiessa ja päättyvät seuraavana päivänä auringonlaskuun.

Sunnuntai al-Ahad, ensimmäinen päivä. Alkaa lauantaina auringon laskiessa.
Maanantai al-lthnayn, toinen päivä.
Tiistai al-Thalatha', kolmas päivä.
Keskiviikko al-Arbi'a', neljäs päivä.
Torstai al-Khamees, viides päivä.
Perjantai al-Jum'ah, kuudes päivä.
Lauantai al-Sabt, seitsemäs päivä. Muslimien pyhäpäivä.